Αισθητική Δερματολογία

Η γήρανση του δέρματος διακρίνεται στην:

1. Ενδογενή γήρανση 
2. Εξωγενή γήρανση,σχεδόν ταυτόσημη με την φωτογήρανση

Ενδογενής Γήρανση
Η ενδογενής γήρανση είναι  η φυσική  και αναπόφευκτη ή χρονολογική γήρανση του δέρματος. Είναι αποτέλεσμα γενετικού προγραμματισμού της φυσικής φθοράς. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι ενδοκρινολογικές διαταραχές οι μεταβολές καθώς και μηχανικοί παράγοντες όπως οι μιμικές κινήσεις.

Φυσικές κυτταρικές διεργασίες, οδηγούν στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών, οξυγόνου, ιόντων υπεροξειδίου και υδροξυλίου, που με τη σειρά τους, αντιδρούν με το DNA, τις πρωτεΐνες και τα μόρια της κυτταρικής επιφάνειας, προξενώντας έτσι τις κυτταρικές βλάβες. Με την πάροδο των ετών φθίνουν οι επανορθωτικοί μηχανισμοί με νικητή την βλάβη και μετέπειτα τον κυτταρικό θάνατο.
  
Όσον αφορά το δέρμα παρατηρούμε κάθε χρόνο (κυρίως μετά τα 30) μείωση του κολλαγόνου (18% κάθε χρόνο), της ελαστίνης και του υαλουρονικό οξέως, μειωμένη αγγείωση και διαστολή των αγγείων(ευρυαγγείες) με εμφανή σημάδια στο δέρμα, όπως λέπτυνση, χαλάρωση, ρυτίδες και δυσχρωμίες (σκουρόχρωμες κηλίδες ή και αποχρωματισμό).

 

Εξωγενής γήρανση

Εξωγενής γήρανση
Η εξωγενής γήρανση οφείλεται στις επιδράσεις εξωτερικών παραγόντων όπως: υπεριώδης ακτινοβολία (UVR), χημικές ουσίες, κάπνισμα, μολυσμένη ατμόσφαιρα, κακή διατροφή, stress, διαταραχές ύπνου, ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλαγές θερμοκρασίας και υψόμετρου, δυνατός αέρας και ραδιενέργεια. Από όλους αυτούς ο σημαντικότερος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία και έτσι η εξωγενής γήρανση ταυτίζεται πλέον με τον όρο φωτογήρανση. 

Η υπεριώδης ακτινοβολία διακρίνεται σε:
1. UVC, φιλτράρεται από τo όζoν και δεν φθάνει στη γη.
2. UVB, αποδεσμεύει μεγάλη ενέργεια στην κερατίνη και τις επιφανειακές στoιβάδες της επιδερμίδας, διαπερνά ακόμα και τα σύννεφα  και έτσι είμαστε εκτεθειμένοι όλο τον χρόνο.
Η έκθεση στην UVB πρoκαλεί έγκαυμα και μελάγχρωση.
3. UVA, αποδεσμεύει χαμηλότερη ενέργεια στo δέρμα (λόγω μεγαλύτερoυ μήκoυς κύματoς), αλλά τo διαπερνά πιo βαθιά, φθάνoντας μέχρι τo υπoδόριo λίπoς.

Πρoκαλεί μελάγχρωση χωρίς ερύθημα,αλλά είναι ύπουλη και υπεύθυνη μακρoχρόνιων καταστρoφικών επιδράσεων στo δέρμα έως και καρκίνων.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS) που δημιουργούνται από τη UVR, έχουν ως αποτέλεσμα οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικά συστατικά, όπως τα μιτοχόνδρια, και το DNA, που με τη σειρά τους επιταχύνουν τη γήρανση αλλά ευθύνονται και για τους καρκίνους του δέρματος.

Η φωτογήρανση του δέρματος, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αθροιστικής έκθεσής  στον ήλιο και έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας (περισσότερος ελεύθερος χρόνος, υπαίθρια sports) αλλά και των επιταγών του “life style”.

Τα καταστροφικά της αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή στη δεκαετία των 30. 

Έτσι παρατηρούνται:
1. Τραχύτητα και λέπτυνση του δέρματος. Το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ λόγω της καταστροφής του υδρολιπιδιακού φιλμ και της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας.
2. Ρυτίδες και χαλάρωση. Δημιουργούνται λόγω της ποσοτικής και ποιοτικής διαταραχής του κολλαγόνου και ελαστίνης. 
3. Ωχρό δερμα-Ευρυαγγειες. Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος αλλού καταστρέφονται και μειώνονται και έτσι το δέρμα εμφανίζεται με  ελαφρά κίτρινη απόχρωση και αλλού διαστέλλονται ,οπότε παρατηρούμε τις ευρυαγγείες.
4. Δυσχρωμίες. Εμφανίζονται άλλοτε ως εντονότερος χρωματισμός του δέρματος, σε κάποιες περιοχές, λόγω υπερλειτουργιας των μελανοκυττάρων και άλλοτε ως υποχρωματισμός λόγω καταστροφής των μελανοκυττάρων.
5. Ηλιακοί φαγέσωρες - Μεγάλα ‘μαύρα στίγματα’ (φαγέσωρες). Εμφανίζονται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως τα ζυγωματικά, η μύτη και το μέτωπο. Αυτό συμβαίνει λόγω του υπερβολικού πολλαπλασιασμού των κερατινοκυτταρων ,στους πόρους του δέρματος με αποτέλεσμα την απόφραξη των.
6. Προκαρκινικές βλάβες (ακτινικές υπερκερατώσεις) και καλοήθεις καρκίνοι δέρματος. Οφείλονται στις μεταλλάξεις του DNA από την επίδραση της UVR.
7. Ελάστωση. Γνωστή επίσης ως ‘δέρμα χήνας’, ‘λαιμός γαλοπούλας’, παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα. Αυτό αποδίδεται στην ανώμαλη υπερπλασία της ελαστίνης. Το δέρμα αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την ικανότητα αποκατάστασης των φθορών περίπου στα 30 και αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης των φθορών, τα χαρακτηριστικά της γήρανσης θα εμφανιστούν μετά τα 40 έτη.  

Η ιατρική αισθητική, σήμερα προσφέρει πολλές αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της γήρανσης σε κυτταρικό κυρίως επίπεδο.

Οι θεραπείες αντιγήρανσης περιλαμβάνουν:

1. πρωτόκολλα αντιγήρανσης, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
2. χημικά και βιοδιεγερτικά peelings, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
3. μεσοθεραπεία, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
4. αυτόλογη θεραπεία αντιγήρανσης, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
5. laser και ραδιοσυχνότητες, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
6. botox, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες
7. εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως, πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες 

Φωτογραφίες

Είπατε για το αποτέλεσμα

Η γιατρός με βοήθησε με επιστημονικές μεθόδους να ανανεώσω το πρόσωπό μου και να επαναφέρω τη χαμένη του λάμψη. Απέκτησα αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση! Την ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό και το αποτέλεσμα.
Ρ.Κ. 50 χρονών, Θεραπεία Energy S. Lift