Η Δερματολόγος Δρ. Άσπα Ζαχαρή στο Αφιέρωμα του ελληνικού ELLE "Γλυκοζαμίνη: Το μυστικό της αντιγήρανσης"

Γλυκοζαμίνη: Το μυστικό της αντιγήρανσης

Ένα πολλά υποσχόμενο για τον πόνο στις αρθρώσεις συστατικό είναι ο κρυφός άσος στις θεραπείες αισθητικής. Βοηθά στην ενυδάτωση, αλλά και στην αντιμετώπιση των δυσχρωμιών.

Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη

Περιορισμός των δυσχρωμιών
Στα προϊόντα κατά των δυσχρωμιών, η χρήση της γλυκοζαμίνης έχει στόχο να απαλύνει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Κάποιοι ήδη μιλούν για το υποκατάστατο της υδροκινόνης αν και έχει πιο ήπια δράση, πλεονέκτημα το οποίο όμως την καθιστά κατάλληλη για πολλούς τύπους δέρματος. Πριν λίγα χρόνια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology έδειξε ότι η εφαρμογή του συστατικού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εμφάνιση δυσχρωμιών μέσα σε οχτώ εβδομάδες. «Στην πλευρά του προσώπου που εκτέθηκε στην ουσία παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την άλλη στην οποία εφαρμόστηκε ένα υποκατάστατο», παρατηρεί ο επιστήμονας Ντόναλντ Μπισέτ, σύμβουλος στην εταιρεία P&G Beauty. Ακόμα, εργαστηριακές μελέτες που έχει διενεργήσει η Olay -η οποία κυκλοφορεί σειρά αντιγήρανσης με το σύμπλεγμα γλυκοζαμίνης και νιασιναμίδης- έδειξαν ότι το σύμπλεγμα αυτό διπλασιάζει την παραγωγή κολλαγόνου κατά 25%, αυξάνει τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος κατά 30% και περιορίζει τις δυσχρωμίες. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκοζαμίνη αναχαιτίζει τη δράση της τυροσινάσης, μιας ουσίας που συμβάλει στην παραγωγή μελανίνης. Κλινική έρευνα που έγινε σε διακόσιους ανθρώπους με επικεφαλής την δρα Αλέξα Κίμπαλ στα νοσοκομεία General και Brigham and Women’s της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι το σύμπλεγμα γλυκοζαμίνης-νιασιναμίδης βελτιώνει σημαντικά την ομοιομορφία του δέρματος ως προς τις δυσχρωμίες και τις κηλίδες. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαίωσε πάνελ δερματολόγων σε συμπόσιο με θέμα την υπερμελάχρωση στη Ρώμη το 2006. 

Από την άλλη, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι η αποτελεσματικότητα μιας καλλυντικής ουσίας που εφαρμόζεται επιφανειακά είναι κατώτερη μιας μεσοθεραπείας. «Η γλυκοζαμίνη είναι μεγαλομοριακή ένωση και δεν μπορεί να διεισδύσει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος όταν απλώνεται τοπικά», τονίζει η Άσπα Ζαχαρή, δρ του πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης. Γι' αυτό όταν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο οι δερματολόγοι προχωρούν σε συνεδρίες μεσοθεραπείας και οι ασθενείς επωφελούνται των ιδιοτήτων του συστατικού σε μεγαλύτερο βαθμό.

Φωτογραφίες

Είπατε για το αποτέλεσμα

Η γιατρός με βοήθησε με επιστημονικές μεθόδους να ανανεώσω το πρόσωπό μου και να επαναφέρω τη χαμένη του λάμψη. Απέκτησα αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση! Την ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό και το αποτέλεσμα.
Ρ.Κ. 50 χρονών, Θεραπεία Energy S. Lift