Χημικά/ Βιοδιεργετικά peeling

Τα χημικά πίλινγκ είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων (εποχή Κλεοπάτρας: 69-30 π.Χ.) και παραμένουν ακόμα και σήμερα σταθερή αξία στο χώρο της κοσμητικής ιατρικής. Σε πολύ πρόσφατη επιστημονική συνάντηση του International Master Course on Aging Skin (IMCAS) που έγινε το 2010 στο Παρίσι τονίστηκε η αξία των πίλινγκ, που θεωρούνται εφάμιλλα, ως προς την αποτελεσματικότητα, με την σύγχρονη και δημοφιλή, σε γιατρούς και κοινό, τεχνολογία των λέϊζερ και ραδιοσυχνοτητων. Επιπλέον είναι και πολύ πιο οικονομικά.

Τι είναι το χημικό πίλινγκ;
Χημικό πίλινγκ είναι η εφαρμογή μίας ή περισσότερων ουσιών στο δέρμα με αποτέλεσμα την καταστροφή των στιβάδων μέρους ή όλης της επιδερμίδας και μέρους του χορίου με επακόλουθο την ταυτόχρονη κινητοποίηση αντικατάστασης των κατεστραμμένων ιστών και την απόκτηση υγιέστερου, νεαρότερου και άρα λαμπερότερου δέρματος.

Ενδείξεις
Με τα χημικά πίλινγκ αντιμετωπίζουμε τόσο αισθητικά προβλήματα (φωτογήρανση, ρυτίδες, δυσχρωμίες) όσο και παθολογικά προβλήματα (ακμή, ουλές ακμής,προκαρκινικές βλάβες και μυρμηκιές). 

Επιλογή ασθενών

Η επιτυχία κρίνεται από την σωστή επιλογή του τύπου του χημικού πίλινγκ ανάλογα με την κάθε περίπτωση.Απο εξειδικευμενο και εμπειρο γιατρο,αξιολογούνται το ιστορικό του ασθενούς, ο τύπος του δέρματός και τα προβληματα που παρουσιαζει προκειμένου να προσεγγισθούν, με τον πλέον ασφαλή τρόπο, τα αναμενόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Α. Ιστορικό ασθενούς

1. Προηγηθείσες Επεμβάσεις: Όταν ο ασθενής έχει πρόσφατα υποβληθεί σε θεραπεία ανάπλασης προσώπου (π.χ. άλλα χημικά πίλινγκ, λέϊζερ, δερμοαπόξεση, ακτινοβολία), τότε μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές,αν τα ανωτερω δεν συναξιολογηθουν επαρκως
2. Συνυπάρχοντα Νοσήματα: Σακχαρώδης διαβήτης,  λευκη,μεταμόσχευση οργάνων ή γενικότερα ανοσοκατεσταλμένος ασθενής (π.χ. HIV).
3. Ληψη Φαρμακων: Πρεδνιζολόνη, D-πενικιλλαμίνη και από του στόματος λήψη ισοτρετινοϊνης μπορεί να καθυστερήσουν την αποκατάσταση του δέρματος.
4. Τάση για Σχηματισμό Χηλοειδών
5. Χρόνιος Υποτροπιάζον Απλός Έρπητας Προσώπου: Συνιστούμε χορήγηση αντιϊκών 1-2 ημέρες πριν από το πίλινγκ και για επτά συνολικά ημέρες.

 

Β. Τύπος δέρματος
1. Φωτότυπος: Κατάλληλοι φωτότυποι είναι οι Ι-ΙΙΙ κατά Fitzpatrick, ενώ οι φωτότυποι IV-VI αποτελούν αντένδειξη για βαθειά πίλινγκ. Όσο πιό σκουρόχρωμα είναι το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη προετοιμασίας προς αποφυγή μελαγχρώσεων. Επισημαίνεται ότι η τοπική χρήση τρετινοϊνης(βιταμινη Α), υδροκινόνης, κοζικού οξέως, αρμπουτίνης, βιταμίνης C και οξέων φρούτων προετοιμάζουν το δέρμα πριν από το πίλινγκ, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η απόδοσή του και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές όπως οι μελαγχρώσεις.
2. Πάχος Δέρματος: Στα παχειά δέρματα το πίλινγκ πρέπει να είναι ισχυρότερο, προκειμένου να έχει τα αναμενόμενα θεραπευτικά αποτελέσματα. Τουναντίον στα λεπτά δέρματα συνιστώνται λιγότερο ισχυρά πίλινγκ προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ουλές. Επισημαίνεται ότι, όταν το δέρμα είναι λεπτό, τότε το χημικό πίλινγκ αποτελεί την πιό ασφαλή τεχνική σε σύγκριση με άλλες θεραπείες ανάπλασης προσώπου.
3. Λιπαρό – Ξηρό Δέρμα: Οι ασθενείς με λιπαρό δέρμα, υποβάλλονται σε θεραπεία με σμηγματορυθμιστικά φάρμακα (χαμηλές δόσεις ισοτρετινοϊνης από του στόματος ή τοπική χρήση τρετινοϊνης) πριν το χημικό πίλινγκ, προκειμένου να ελεγχθεί η περίσσεια λίπους και έτσι να εξασφαλιστεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διείσδυση του πίλνγκ.

Γ. Ρεαλιστικές προσδοκίες - υποσχέσεις 
Πληροφορουμε λεπτομερώς τον ασθενή για τα θεραπευτικά αποτελέσματα και τις δυνατότητες του χημικού πίλινγκ, ώστε να αποκλειστούν οι ασθενείς με «μεγάλες» και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Τύποι χημικού πίλινγκ
Υπάρχουν πάνω απο είκοσι συνδιασμοί χημικών ουσιών που χρησιμοποιούμε σήμερα

Α. Επιφανειακά

Χρησιμοποιούνται σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ), γλυκολικό οξύ (ΑΗΑ) 35-70%, γαλακτικό οξύ, μαντελικό οξύ, τριχλωροξεικό οξύ (TCA) 10-25%, διάλυμα Jessner και τρετινοϊνη. Η διείσδυση αφορά την επιδερμίδα και τις υψηλότερες στιβάδες του χόριου (θηλώδες χόριο). Συνιστώνται για βελτίωση λεπτών ρυτίδων, ήπιων δυσχρωμιών και ακμής.

Β. Μέσου βάθους
Χρησιμοποιουμε τριχλωροξεικό οξύ (TCA) 25-50%. Η διείσδυση αφορά μέχρι και τα άνω τμήματα  του μέσου χορίου (δικτυωτό στρώμα). Ενδείκνυται σε λεπτές ρυτίδες, εφηλίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και επιφανειακές ουλές ακμής. Ο συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων πίλινγκ,στην ίδια συνεδρία  (π.χ. διάλυμα Jessner & TCA 20-25% ή AHA με BHA & τρετινοϊνη) βελτιώνει την αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. μέλασμα).

Γ. Βαθειά
Χρησιμοποιούμε τριχλωροξεικό οξύ (TCA) >50% και φαινόλη 88%. Η διείσδυση αφορά μέχρι και τα βαθύτερα στρώματα του χορίου. Ενδείκνυται σε ουλες, μετρίου βάθους ρυτίδες και ακτινικές υπερκερατώσεις. Τα πίλινγκ φαινόλης θεωρούνται τα πιό ισχυρά, απορροφούνται στην κυκλοφορία και αντενδείκνυνται σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία. Η φαινόλη προκαλεί ταχυαρρυθμίες και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η διεξαγωγή του πίλινγκ κάτω από συνεχή παρακολούθηση με καρδιοσκοπικό monitor. Τα βαθειά πίλινγκ σχεδόν πάντα προκαλούν μόνιμη υποχρωμία, που είναι περισσότερο εμφανής στους σκουρόχρωμους. Για το λόγο αυτό οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι είναι οι ασθενείς με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα. 

Οδηγίες πριν από το χημικό πίλινγκ 
Επιβάλλεται να γίνεται διακοπή όλων των προεπεμβατικών προετοιμασιών-πρωτοκόλλων τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν, ιδίως στα μέσου και μεγάλου βάθους πίλινγκ.
Επίσης συνιστούμε να αποφεύγονται αισθητικές παρεμβάσεις όπως αποτρίχωση ή δερματικά εμφυτεύματα για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας πριν, αλλά και μιάς εβδομάδας μετά το πίλινγκ. 
Στα μέσου και μεγάλου βάθους πίλινγκ επιβάλλεται η προληπτική αντιϊκή θεραπεία για προφύλαξη από έρπητα.

Οδηγίες μετά από το χημικό πίλινγκ
Πλύσιμο προσώπου δύο φορές ημερησίως με ήπιο καθαριστικό και εφαρμογή υδατικών κρεμών εμπλουτισμένων με αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως βιταμίνη C.
Όταν αρχίσει η απολέπιση, ιδίως μετά από μέσου ή μεγάλου βάθους πίλινγκ, γίνεται εφαρμογή αναπλαστικών μασκών με στοιχεία σιλικόνης και βιταμινών Α και C καθώς και αντιβιωτικής αλοιφής για 3-4 ημέρες.
Απαγορεύεται, τόσο η βίαιη αφαίρεση «κρουστών» (κίνδυνος λοίμωξης ή μετεπεμβατικής ουλής), όσο και η άμεση έκθεση στον ήλιο. 
Επιβάλλεται η χρήση αντιηλιακών με δείκτη προστασίας >30 για ένα μήνα, ιδίως μετά από βαθειά πίλινγκ.

Παρενέργειες των χημικών πιλινγκ
Όταν δεν τηρούνται οι οδηγίες πριν και μετά από το χημικό πίλινγκ, τότε μπορεί να εμφανισθούν παρατεταμένο ερύθημα, υποχρωμικές ή και υπερχρωμικές βλάβες, υποτροπή απλού έρπητα, αλλά και ουλές ιδίως μετά από βαθειά πίλινγκ.

Είπατε για το αποτέλεσμα

Η γιατρός με βοήθησε με επιστημονικές μεθόδους να ανανεώσω το πρόσωπό μου και να επαναφέρω τη χαμένη του λάμψη. Απέκτησα αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση! Την ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό και το αποτέλεσμα.
Ρ.Κ. 50 χρονών, Θεραπεία Energy S. Lift