Αποτρίχωση

Το πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είναι ιδιαίτερα έντονο στις Ελληνίδες και γενικότερα στις γυναίκες των χωρών της Μεσόγειου, κυρίως λόγω φυλετικής προδιάθεσης και υψηλής επίπτωσης πολυκυστικών ωοθηκών.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της τριχοφυΐας περιλαμβάνει συνδυασμούς εξελιγμένων λέιζερ Alexandrite και Nd:Yag.

Τι είναι;

                                        
Η Laser αποτρίχωση,ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Η αποτρίχωση με Laser είναι παγκοσμίως, η πιο δημοφιλής μέθοδος μόνιμης μείωσης της τριχοφυΐας.

Μία συγκεκριμένη δέσμη φωτός (μονοχρωματική),πέφτει στην επιφάνεια του δέρματος, διεισδύει στο βάθος (αφήνοντας άθικτη την επιδερμίδα), απορροφάται επιλεκτικά από την μελανίνη  τοσο  του στελέχους οσο  και του βολβού της τρίχας, καταστρέφοντας μόνο αυτήν, χωρίς να επηρεάζει τους γύρω  ιστούς (επιλεκτική φωτοθερμόλυση). Η δράση της δέσμης LASER στον τριχικό θύλακα προκαλεί σταδιακά την καταστροφή των κυττάρων απο τα οποία αναπτυσσονται οι τρίχες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η τρίχα σταδιακά μετατρέπεται σε χνούδι  μέχρι την πλήρη αναστολή της ανάπτυξής της.

                                    

Είναι ασφαλής;
Είναι ασφαλής, γρήγορη και πάνω απ’όλα αποτελεσματική μέθοδος.

Στα σύγχρονα LASER αποτρίχωσης, η  χρήση εξιδανικευμένης δέσμης φώτος, σε συνδυασμό με εξειδικευμένους μηχανισμούς ψύξης της επιδερμίδας, έχουν σαν αποτέλεσμα να την προστατεύουν άριστα, ενω ταυτόχρονα   προκαλούν  εκλεκτική καταστροφή των τριχών μέσω της απορρόφησής  από την μελανίνη της τρίχας αφήνοντας άθικτη την γύρω περιοχή. Σε συνδιασμό με την  εμπειρία και γνώση του ιατρού η μέθοδος δίνει  τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, με την ύψιστη ασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις δσυτριχισμού ο δερματολόγος θα συστήσει λεπτομερή ορμονικό έλεγχο, πριν προβεί σε θεραπεία ώστε τα αποτελέσματα του  laser να ειναι ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα.

Άνδρες και Laser αποτρίχωσης
Όχι μόνον οι γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες με πρόβλημα υπερβολικής τριχοφυΐας, εμπιστεύονται τη νεότερη τεχνολογία .

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται;
Εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε ανατομική περιοχή του σώματος .

Είναι επώδυνη μέθοδος;
Σε ορισμένες μόνο περιοχές η μέθοδος είναι "ενοχλητική" όπως η περιοχή του μπικίνι

Με τη χρήση όμως ψυκτικών μεθόδων αυτή η αίσθηση περιορίζεται στο ελάχιστο.   

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την εφαρμογή;
1. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν την ημέρα της εφαρμογής, τρίχες μερικών ημερών, ώστε  να καταγραφούν σωστά η ποιότητα και η ποσότητα των τριχών. Γι' αυτό το λόγο απαγορεύεται η χρήση άλλων αποτριχωτικών μεθόδων 4-6 εβδομάδες πριν την κάθε εφαρμογή LASER.
2. Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η επιδερμίδα είτε λόγω φυσικού χρώματος, είτε λόγω ηλιοθεραπείας ή Solarium, τόσο πιο προσεκτική πρέπει να είναι η εφαρμογή του LASER. Γι' αυτό το λόγο και για να διασφαλίσουμε την πιο ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή σας συνιστούμε να αποφεύγετε τα ανωτέρω κατά την διάρκεια των συνεδριών.
3. Αν παίρνετε φάρμακα, αν είστε έγκυος ή πάσχετε από κάποια χρόνια νόσο να  ενημερώνετε τον γιατρό.
4. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα αποχρωματισμού των τριχών τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την επίσκεψή σας.
5. Αποφύγετε την αφαίρεση των τριχών με άλλες μεθόδους (τσιμπιδάκι, βελόνα, κερί κ.τ.λ) τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την αποτρίχωση με Laser. Ο ιατρός εάν χρειαστεί θα ξυρίσει ή θα κουρέψει στο επίπεδο του δέρματος, την προς αποτρίχωση περιοχή.
6. Να αποφεύγονται :η έντονη  τριβή της περιοχής, τα προϊόντα απολέπισης, τα φαρμακευτικά ή καλλυντικά προϊόντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό (π.χ. Retin-A, Glycolic acid κ.α.)

Τι πρέπει να γνωρίζω την ημέρα της αποτρίχωσης με Laser
1. Θα πρέπει η περιοχή στην οποία θα γίνει η θεραπεία να είναι πολύ καθαρή (να αφαιρέσετε με προσοχή make up –  κρέμες- roll on deodorants, lotion. κ.λ.π.)
2.  Φοράτε ή να φέρετε μαζί σας ανάλογο ρουχισμό (π.χ.: για την περιοχή του bikini line είναι προτιμότερο να φοράτε ανοιχτόχρωμο μαγιό, για τις μασχάλες αμάνικο μπλουζάκι). Γενικά μην φοράτε σκουρόχρωμα ρούχα.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την αποτρίχωση με Laser

1. Αποφύγετε την θάλασσα, την πισίνα ή την σάουνα μέχρι να επανέλθει η περιοχή στο φυσιολογικό της.
2. Ο ερεθισμός (κοκκινίλα) που πιθανόν παρουσιαστεί κατά την αποτρίχωση, υποχωρεί τις πρώτες ώρες. Βοηθητικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν επιμένει, κομπρέσες (με κρύο νερό ή πάγο) ή κορτιζονούχα κρέμα. 
3. Μην χρησιμοποιείτε make-up για τουλάχιστον 24 ώρες (ή περισσότερο χρόνο αν σας το συστήσει ο ιατρός) μετά την αποτρίχωση με Laser.
4. Χρησιμοποιείτε ένα ασφαλές αντηλιακό (min SPF30) μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και ανανεώστε το κάθε 2 ώρες.
5. Περιποιηθείτε την περιοχή αποτρίχωσης με την ενυδατική κρέμα ή το γαλάκτωμα,  ή το παρασκεύασμα που σας έχει συστηθεί.
6. Μην προσπαθείτε να αποσπάσετε τις τρίχες. Πέφτουν μόνες τους σταδιακά, μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, μετά την αποτρίχωση με Laser. Μην ξυρίζετε την περιοχή που έχει υποβληθεί σε αποτρίχωση για τουλάχιστον  4 ημέρες. 
7. Εάν παρατηρηθούν αλλαγές στην υφή και το χρώμα της επιδερμίδας, απευθυνθείτε στον ιατρό. Με την κατάλληλη φροντίδα και αγωγή οι παροδικές αυτές αντιδράσεις συνήθως αποκαθίστανται σύντομα.
8. Ενημερώστε μας και καλέστε μας για κάθε σας ερώτημα ή απορία.

Κάθε πότε γίνεται επανάληψη της θεραπείας;
Μόνο οι τριχικοί θύλακοι οι ευρισκόμενοι στην αναγενή φάση είναι καταστρέψιμοι και άρα απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες. 
Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώμενα από τη διάρκεια του κύκλου της τρίχας κατά περιοχή και κατά άτομο και  συνήθως είναι από 4 έως 10 εβδομάδες.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;
O αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την περιοχή, την ποιότητα της τρίχας και από άλλους δευτερογενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, το βάρος, η λήψη φαρμάκων, ο μεταβολισμός, η κληρονομική προδιάθεση και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις.Ενδεικτικά αναφέρεται π.χ. άνω χείλος 4-6 συνεδρίες .μπικίνι 3-5 συνεδρίες.

Αντενδείξεις αποτρίχωσης με Laser

  • Εγκυμοσύνη
  • Λήψη φαρμάκων π.χ. ισoτρετινoΐνη, συστηματικά ή τοπικά
  • Ιστορικό χηλοειδών
  • Φωτοευαισθησία

Είπατε για το αποτέλεσμα

Λόγω της δουλειάς μου αναγκάστηκα να αφαιρέσω το tatoo από το χέρι μου. Με τα σύγχρονα μηχανήματα laser, η γιατρός το αφαίρεσε γρήγορα και κυρίως ανώδυνα.
Αντώνης Κ., 31 χρονών, Laser Αφαίρεση tatoo