Η Δερματολόγος Δρ. Άσπα Ζαχαρή στο Αφιέρωμα του ελληνικού ELLE "Πώς θα εξαφανίσετε πανάδες, δυσχρωμίες, ευρυαγγείες"

Καινοτόμες θεραπείες και hi-tech προϊόντα υπόσχονται να σβήσουν τα σημάδια της φωτογήρανσης στην επιδερμίδα σας, αλλά και να σας ανανεώσουν.

Κείμενο: Χαρά Μπουργάνη

                     

Εξαφανίστε τις κηλίδες
Το ειδικό λέιζερ 
Έχουν καφέ χρώμα και παρουσιάζονται στο πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ και την πλάτη ανθρώπων που συνήθως έχουν περάσει τα 20. «Σε νεαρά άτομα, οι καφέ κηλίδες αποδίδονται στη βλαβερή, σωρευτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες οφείλονται στη γήρανση των κυττάρων. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται συνήθως σε μέγεθος και αριθμό, κι επιδεινώνονται από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο» εξηγεί η δερματολόγος Άσπα Ζαχαρή, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σε αντίθεση με τις πανάδες, που αντιμετωπίζονται δύσκολα, οι κηλίδες μπορούν να εξαφανιστούν με λέιζερ Q-switch Αλεξανδρίτη ή Q-switch Nd:Yag. «Μέχρι σήμερα καταφεύγαμε στην κρυοθεραπεία για να τις καταπολεμήσουμε, αλλά δεν είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε - μερικές φορές προκαλούνταν αποχρωματισμός, δηλαδή γίνονταν λευκές. Επίσης με τα πίλινγκ παρατηρούμε συχνά υποτροπή, δηλαδή επανεμφάνισή τους. Σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένα λέιζερ που θεραπεύουν τις καλοήθεις καφέ κηλίδες (ηλιακές, φακίδες, εφηλίδες, σπίλος ΟΤΑ και Becker, που παρουσιάζονται κατά τη γέννηση, κ.λπ.), με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει προηγηθεί ακριβής διάγνωση από δερματολόγο. 

Τα Q-switched λέιζερ (Q-switched KTP Νd:YAG 532nm, Q-switched Nd: YAG 1064nm και Q-switched Alexadrite 755nm) δρουν επιλεκτικά στην επιδερμίδα με στόχο την εξάλειψή τους, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα στη γύρω περιοχή. Χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Έτσι, επιλέγοντας διαφορετικό μήκος κύματος φωτός, ανάλογα με τον τύπο αλλά και το βάθος της βλάβης, επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» αναφέρει η ειδικός. Μετά τη θεραπεία το συγκεκριμένο σημείο θα έχει βυσσινί χρώμα για μία εβδομάδα και στη συνέχεια ροζ μέχρι να ανακτήσει την ομοιομορφία του. Θα χρειαστούν 1-2 συνεδρίες με κόστος που ξεκινά από € 150. Το κατάλληλο διάστημα για να γίνει η θεραπεία είναι τα μέσα Νοεμβρίου. 

Στο σπίτι: Όπως τονίζει η δερματολόγος, οι λευκαντικές κρέμες ναι μεν βελτιώνουν ελάχιστα τις κηλίδες, αλλά δεν τις εξαφανίζουν.

Φωτογραφίες

Είπατε για το αποτέλεσμα

Λόγω της δουλειάς μου αναγκάστηκα να αφαιρέσω το tatoo από το χέρι μου. Με τα σύγχρονα μηχανήματα laser, η γιατρός το αφαίρεσε γρήγορα και κυρίως ανώδυνα.
Αντώνης Κ., 31 χρονών, Laser Αφαίρεση tatoo